zaterdag 8 maart 2014

Terug van weggeweest

Hallo allemaal
 
Hier zijn we dan weer, terug van schandalig lang weggeweest, maar dat schattige wolfje waar je hier wel ergens een fotootje van terugvindt, is een van de dingen die mij heel goed wist bezig te houden.
 
Maar we zijn er weer. Helemaal.
 
Afgelopen donderdag was het veggiedag. En hoewel er enorm veel inspiratie te halen valt uit alle keukens van de wereld, gaan mijn gedachten richting Thailand en omstreken als ik snel een veggie maaltijd wil improviseren. Gewoonlijk trek ik dan de ijskast open, kijk wat er in voorraad is, en een half uurtje later staat er iets eetbaars en hopelijk lekkers op tafel. Onontbeerlijk voor dit soort improvisatie is wel een goed gevulde voorraadkast. Ik ben namelijk allergisch aan veggieburgers en -schnitzels en dergelijke. Je weet trouwens ook niet wat er allemaal inzit, en aangezien ik een poging doe tot gezond leven, weet ik toch graag wat er in mijn eten zit. De ideale oplossing hiervoor: cook from scratch, zoals de Amerikanen zeggen. Met een goed gevulde voorraadkast. Wat zit daar bij mij altijd in? Peulvruchten, zowel gedroogd als in blik. Gedroogd smaakt beter, maar aangezien gedroogde peulvruchten best een nachtje weken voor je ze verwerkt, is dat minder geschikt voor maaltijden die je binnen de 30 minuten uit je duim wil zuigen. Dan ga ik zonder uitzondering voor peulvruchten uit blik. Kikkererwten, kidneybonen, borlottibonen, linzen, je kunt het niet bedenken of er valt wel wat van te maken. Kokosmelk: ideaal voor Thaise currys, een goeie melkvervanger, en probeer eens warme choco te maken met kokosmelk, amandelmelk en bittere chocolade (ik doe er ook nog altijd wat kaneel en chilipoeder bij). Decadente, smeuige, bitterzoete (en veganistische!!!!!) warme choco zonder verzadigde vetten. Wat staat er nog in mijn voorraadkast? Tomatenblokjes uit blik. Veel tomatenblokjes uit blik. Voor sausen en soepen allerhande.
 
Ok. Genoeg afgedwaald. Terug naar donderdag veggiedag en de improvisatiemaaltijd.
Een Thaise curry dus. Een goede maaltijd bevat niet alleen je vaste hulpjes uit de voorraadkast, maar ook een ferme hoeveelheid vers gerief.
 
In dit geval werd het een zoete aardappel curry met kokos, mango en kikkererwten.
 
 
 
 
Ingrediënten voor drie personen (en ik lust graag restjes dus ik vind het niet erg als ik wat over heb)
- Kokosolie (of olijfolie als je dat niet hebt)
- Rode currypasta
- Een blik kokosmelk (niet de vloeibare soort, maar echte kokosmelk met een vast gedeelte bovenop, dat je goed moet losroeren)
- Een blik tomatenblokjes
- Drie tot 4 kleine zoete aardappels, geschild en in dobbelsteentjes gesneden
- Een blik kikkererwten
- Een verse mango, geschild en in blokjes gesneden
- Vers citroen- of limoensap
- Citroengras of gember
- Sojasaus
 
Hoe gaan we dan allemaal combineren?
- Doe de olie in een kookpot. Eens deze goed warm is, voeg je de currypasta toe. Ik vind hem lekkerder als hij eventjes gebakken wordt voor je er andere ingrediënten bijdoet. Hoeveel currypasta je gebruikt, hangt af van hoe pikant je de curry wil. Er is ook een groot verschil tussen currypasta uit een supermarkt, en currypasta uit een Aziatische winkel. Als je het niet gewend bent om ermee te werken, zou ik voorzichtig beginnen met een koffielepeltje.
- Als de currypasta en de olie goed vermengd zijn (pas op voor spetters), doe je er de kokosmelk bij. Begin met het vaste gedeelte. Laat dit smelten in de warme olie, roer goed los tot alle klonters gesmolten zijn, en doe er dan het vloeibare gedeelte bij. Roer opnieuw goed. Doe er ook de tomatenblokjes bij. Als je graag heel pikant lust kan je er ook een fijngesnipperd chilipepertje (met of zonder zaadjes) bij doen. Als je citroengras gebruikt, goed wassen, overlangs doorsnijden, goed kneuzen met het plat van een groot mes, en weer uit de curry vissen voor je het opdient. Een stengel zou voldoende moeten zijn. Als je liever gember gebruikt, schillen en raspen (raspen zorgt ervoor dat de vezels achterblijven in de rasp, als je gember fijn snijdt, krijg je deze vezels wel in je eten), een stuk gemberwortel van ongeveer een 1 à 2 cm.
- Kikkererwten mogen er direct bij, indien je gedroogde en geweekte kikkerewten gebruikt. Als je kikkererwten uit blik neemt, goed spoelen in een vergiet, en bijdoen als de zoete aardappels half gaar zijn. Ook de mango mag erbij als de zoete aardappels half gaar zijn.
- Laat alles goed doorsudderen, en als alles gaar is ga je proeven en bijkruiden. Een Thaise curry moet, voor mij, 4 smaken bevatten, en niets mag overheersen: Zoet, zout, zuur en pikant. Het zoete komt van de mango en de zoete aardappels, currypasta en eventueel chili zorgen voor pikant. Zout komt van de sojasaus, ik zou beginnen met een eetlepel, en bijvoegen naar smaak. Zuur komt van limoen- of citroensap, en je kan altijd nog wat geraspte schil gebruiken (eerst de schil goed boenen met een borsteltje). Als je toch pikanter wil, kan je chilipoeder bijvoegen, en onthouden voor de volgende keer dat je mag beginnen met meer currypasta. Als je je curry zoeter wil, kan je palmsuiker of kokosbloesemsuiker toevoegen.
 
Eigenlijk helemaal niet moeilijk, ook al heb ik er veel uitleg voor nodig. ;o)
 
Laat weten wat je ervan vindt, ik ben altijd benieuwd naar jullie ervaringen met mijn experimenten.
 
Mijn opdracht voor de volgende veggiedag: een niet-Aziatisch probeersel.
 
Tot gauw!!!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten