donderdag 28 maart 2013

Donderdag veggiedag

Wij zijn zeker geen vegetariërs, maar eerlijk is eerlijk. De gemiddelde Belg eet net ietsje teveel vlees.
En een dagje of twee zonder vlees in je weekmenu inbouwen kan daar een beetje evenwicht in brengen. Je kunt perfect een gezonde, verrassende, lekkere maaltijd in elkaar draaien zonder dat daar vlees aan te pas hoeft te komen.

Wij doen dat al een tijdje. Hoe heet dat nu weer? Flexitariërs? Nu ja, dat zijn wij dus met veel plezier.
Voor veggie inspiratie val ik regelmatig terug op dit kookboek. 


Favorieten zijn een chili sin carne met korstje van maïsbrood, enchiladas, en toad in the hole.

Dit keer was het echter een eigen uitvinding, en eentje die goed bleek mee te vallen: een curry die bijna Thais te noemen was, met basmatirijst.

Zag er zo uit:

 
En helemaal niet moeilijk.

Verhit wat olie in een kookpot, en doe daar knoflookpasta bij, wat geraspte gember, en een koffielepel currypasta. Doe er ook wat kruidnagel en kardemom bij.

Laat heel eventjes bakken, en doe er een blik kokosmelk,  en één of twee blikken tomatenstukjes. Doe ook nog een blik kidneybonen en een blik kikkererwten open. De kidneybonen zijn wel niet Thais, maar ze kleuren mooi in de saus.

Spoel de blubber goed van de peulvruchten, en doe ze bij in de saus. Ik doe er zelf ook een handjevol quinoa in, maar das optioneel. Het dikt de saus goed in, en het is ook nog eens ongelooflijk gezond.

Ok. Back to the point. Er kwam ook nog broccoli aan te pas. Proper gemaakt en fijngesneden terwijl de peulvruchten gaar worden, dan bij de rest in de pot gedaan, en de rijst gekookt.
Laat de broccoli niet te gaar worden, ik ben zelf een heel grote fan van al dente groenten, maar in zo'n stoofpotje is het allesbehalve smakelijk als hij overgaar is.

Je kunt er eventueel wat yoghurt bij serveren. Dit is zeker een goeie oplossing wanneer blijkt dat je iets te enthousiast bent geweest met de currypasta, maar anders is het ook lekker.

En, ik zou zeggen, smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten