zondag 12 mei 2013

Brownies en blondies

Brownies, dat kent iedereen wel. Maar blondies, wat zijn dat dan?
Daar kom ik straks aan toe. Eventjes geduld.
 
Ik wou vandaag de mensen van de hondenschool trakteren op wat lekkers, ter ere van mijn nieuwe voordeur. Ik ben 30 geworden, en ik begin er eindelijk, na bijna een week, aan te wennen, aan die drie, en ik vind het hoe langer hoe minder erg.
 
Maar om vandaag te trakteren, moest ik dan gisteren wel bakken, als je van "moeten" kunt spreken. Bakken is namelijk alles behalve een straf voor mij.
 
Wie mijn pagina op facebook volgt, kon gisteren al zien dat er een experiment in de maak was, en de getrakteerden van vandaag waren dus mijn proefkonijntjes.
 
Het experiment? Awel, dat was in de eerste plaats een brownieversie van een cake van Nigella, die ik vorige week maakte als dessert voor mijn verjaardagsfeestje, de Chocolate Guinness cake. Deze was ons al allemaal heel goed meegevallen, die bewuste dag, en hij was verdwenen voor ik er een fotootje van kon maken.
 
Dan het experiment: De cake was al brownie-achtig, kruimelig bovenop, maar dens en decadent vanbinnen, maar ik heb de verhoudingen een beetje veranderd, en het cacaopoeder vervangen door gewone, goeie bittere chocola, voor nog meer decadent chocoladegenot.
 
Het is een experiment dat ik zeker iedereen zou aanraden, en in de spirit van moederkesdag zou ik zeker zeggen: Dochters en zonen, maak het voor die lieve, lieve mama, die altijd klaarstaat, en vaders, help jullie kinderen om een brownietje te bakken voor de liefde van je leven. Liefde gaat echt  wel door de maag hoor.
 
En daarom, het recept!
 
 
Ingrediënten:
- 250 g ongezouten, goeie boter.
- 95 g bittere chocolade (zeker geen melkchocolade)
- 400 g kristalsuiker
- 150 g zure room
- 2 grote eieren
- 1 eetl vanille extract
- 275 g zelfrijzende bloem
- 1 koffielepel bakpoeder
- en last but not least, de twee geheime ingrediënten, liefde en Guinness (maak je geen zorgen, de alcohol verdampt in de oven, en alleen de smaak schiet nog over)
 
Bereiding:
 
- Verwarm de oven voor op 180°, en bekleed een rechthoekige ovenschaal met bakpapier. Daar heb ik bij Jamie Oliver op TV eens een keigoe trucske voor gezien. Knip uw papier op maat, verfrommel het tot een bolletje, en maak het nat onder de kraan. Het bakpapier is nu veel soepeler, en volgt mooi de vorm van uw ovenschaal.
 
 
Tadaa! (keigemakkelijk)
 
- En dan, het echte werk. Giet de Guinness in een vrij ruime kookpot, en verwarm zachtjes. Zeker niet laten koken, want dit maakt het bitter. Voeg de boter in klontjes toe, en de chocolade, en laat voorzichtig doorwarmen tot alles gesmolten is. Voeg dan ook de suiker toe, en roer tot deze mee goed opgelost is. Laat het mengsel al een beetje afkoelen. Uw keuken begint stilaan meer en meer de ruiken als een brouwerij, maar dit is normaal.
 
- Neem een grote mengkom en klop hierin de zure room, de eieren, en de vanille goed los tot een mooi glad mengsel.
 
- Roer het bier-en-chocoladesoepje langzaam onder het zure-room-eiermengsel. Langzaam is de boodschap. Als je teveel warme vloeistof ineens erbij giet, krijg je gewoon zoet roerei, geen browniedeeg.
 
 
- Voeg als laatste de bloem en het bakpoeder toe. Eigenlijk zou je het moeten zeven, maar dat kan ik mij niet aantrekken. Iets langer goed roeren, en dan zijn de klonterkes ook weg. Het is heel vloeibaar, bijna dikke chocomelk, maar blijf kalm. Alles komt goed.
 
- Giet het deeg in de ovenschaal, bak gedurende 45 minuten, en laat volledig in de vorm afkoelen. Snijd daarna uw brownies op de gewenste grootte, en serveer aan uw proefkonijnen.
 
Ik kon niet wachten om te proeven, en ik vond het zo leuk dat mijne molen alweer begon te draaien. Ik zei tegen mezelf (ik praat wel vaker tegen mijzelf): Als het gaat met bittere chocolade, waarom dan niet met witte? Hmmm, en de Guinness, die misschien minder past bij witte chocolade, vervangen door iets lichters,....
 
Jawel, ik zie dat zitten, en ik begon eraan. Dit kunde dan ook bakken voor de mama, he mensen, uiteraard krijg je ook dit recept erbij.
 
Ingrediënten
 
- 95 g witte chocolade
- 200 g kristalsuiker (witte chocolade is al zoeter, dus moeten we dat compenseren)
- 150 g yoghurt (is wat lichter dan zure room, om de belasting van de lever wat binnen de perken te houden)
- 2 grote eieren
- 1 eetl vanille extract
- 275 g zelfrijzende bloem
- 1 koffielepel bakpoeder
- en het geheime ingrediënt is deze keer Boscoulis (het fruitbier van het anker, ik vind dat keilekker, en wil natuurlijk het bier uit mijn streek promoten, maar je kan ook een zoete Kriek of Framboise nemen)
 
Bereiding:
 
- Eigenlijk dezelfde  werkwijze als het eerste experiment.
 
- Oven voorverwarmen, ovenschaal bekleden.
 
- Bier verwarmen, chocolade en boter erin smelten, suiker toevoegen.
 
- Eitjes, yoghurt en vanille loskloppen. Biersoepje toevoegen, goed roeren.
 
- Bloem en bakpoeder toevoegen, nog eens goed roeren.
 
- In de ovenschotel gieten, en 45 minuten bakken.
 
- In de vorm laten afkoelen.
 
En vanwaar nu blondies in plaats van brownies? Wel ja kijk zelf maar.
 
 
Ze zijn lichter van kleur, en eerder goudblond dan bruin, dus heb ik ze blondies gedoopt.
 
En ik kon het niet laten om wat met het kleurverschil te spelen.

 
Ik zou zeggen: Presenteer ze aan de mama met een dikke kus, en proef er vooral zelf ook eentje.
 
Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten